Yaşa Göre Puzzle Seçimi

Yaşa Göre Puzzle Seçimi Çocuklarda Yaşlara Göre Puzzle Seçimi Puzzle'lar-yapbozlar,çocuklarda birçok beceriyi ,zihinsel öğrenme av...

Yaşa Göre Puzzle Seçimi

Çocuklarda Yaşlara Göre Puzzle Seçimi

Puzzle'lar-yapbozlar,çocuklarda birçok beceriyi ,zihinsel öğrenme avantajlarını ve fırsatları geliştirdiklerinden dolayı harika bir öğrenme aracıdır. 
Bilişsel beceriler,problem çözme, ince motor gelişimi,el-göz koordinasyonu,sosyal benlik saygısı bunların başında gelir.

Çocuklar için puzzle-yapbozun faydalarını şöyle toparlayabiliriz:

Sosyal beceri ve puzzle: Büyük bir yapboz için masa başına ailece oturmanız, bu projeyi tamamlamak için birlikte çalışacağınız bir takım oluşturmanın ilk aşaması olacaktır. 

El - göz  koordinasyonu:Puzzle'lar ,çocukların el / göz koordinasyonunu ve ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olan aktivitelerin başında yer alır.

Eğitimsel: Tarih, coğrafya ve diğer kavramları öğretmeye yardımcı olabilecek birçok eğitim yapbozunun yanında,harfleri,sayıları,nesneleri,hayvanları öğretmeye yardımcı olan eğitsel puzzle'lar eğlence ve bilgiyi içinde barındırır.

Problem Çözme Becerileri : Puzzle yapan çocuklar farklı parçaların nereye yerleşeceğini ve nasıl bir araya geldiklerini düşünmek zorundadır, bu da onların problem çözmede kendilerine olan güvenlerini arttırır..
Odaklanma ve konsantrasyon: Çocukları bir projeyi tamamlamak için odaklanma ve konsantre olma konusunda teşvik etmek için puzzle en ideal seçimdir.Ayrıca kendi başlarına çalışmalarına ve bağımsız çalışma becerilerini geliştirmelerine izin vermek odaklanma ve konsantrasyon gelişimine katkısı olacaktır..

Her çocuğun puzzle'a ilgisi aynı olmayabilir,çocukların yapabilecekleri puzzle'lar yaşına parça büyüklüğüne, parça sayısına göre değişiklik gösterir.
Zaman içinde yaptıkları puzzle'lardan edindiği tecrübeler onların ilgi ve yetenekleriyle doğru orantılı olacaktır.
Bu yazımızda,yaşa göre puzzle parça sayısı nasıl olmalı? Çocukların yapacakları puzzle'lar kaç parça olmalı? yapboz yapmanın çocuğa faydası var mı? gibi sorulara ışık tutabilmek adına; farklı yaşlar için puzzle seçimi konusunda tavsiyeler vereceğiz.
0-2 yaş çocuklar için puzzle

0-2 Yaş çocuklar için puzzle 

Bebekler,klasik yapbozları yani “interlocking type” dediğimiz birbirine kenetlenen puzzle'ları yapamazlar.Dolayısıyla 1 parçayı,o yere denk gelen tanımlanmış boşluğa yerleştirebilecek şekilde puzzle'lar onlara çok daha uygundur.0-2 yaş bebekler için en iyi yapbozlar aşağıdaki resim referansına sahip olmalıdır. 
                                             
2 yaş için İlk puzzle genellikle 3 parçadan fazla değildir.Tutmalı puzzle olarak adlandırılan bu tip puzzle'larda her bir parça, çocuğun avucunun içine kolayca oturmasını sağlayan büyük bir ahşap topuza sahip olmalı ,parçayı tutup gerekirse döndürüp yerine oturtabilmeli.
Standartlara uygun ahşap veya plastik malzemeden imal edilmiş,haznesi bulunan üzerinde geometrik şekillere göre delikleri olan bultak tarzında puzzle'lar 1 yaş ve üzeri çocuklara uygundur.

tutmalı puzzle

2 yaş puzzle kaç parça olmalı?

2 yaş ve üstü çocuklar daha ince motor kontrolüne sahiptir, bu yüzden uzun süre büyük topuzlu peg puzzlelara  ihtiyaç duymayacaklardır, büyük topuzlulardan hemen sonra,daha küçük mandallara sahip puzzle-yapbozları tamamlamaya geçebilirler. 
2 yaş seviyesinde çocuklar için tablalı ve altta eşleşecek resim referanslarına sahip olan puzzle'ları araştırın.
Puzzle parçaları doğru bir şekilde yerleştirildiğinde şekle karşılık gelen hayvanların ses çıkarmasını sağlayan, (sound puzzle) aşağıdaki  resimdeki gibi puzzle'lar 2 yaş için doğru seçim olacaktır.
Bu, tür puzzle'lar sadece çocukların farklı hayvan seslerini öğrenmesine yardımcı olmakla kalmaz,aynı zamanda ilgisini çekerek faydalı bir deneyim kazandırır.
                                       sesli puzzle                                    
2 yaş çoçuklar için iri parçalı puzzle'lar en iyi seçim olacaktır ,böylece küçük ellerle,parçaları manevra yapması (çevirmesi,döndürmesi) ve uygun yere yerleştirmesi kolaylaşır.
Bu yaştaki çocuğunuz için kalın ahşap yapbozları araştırın,topuzlu,tutmalı,mandallı olan peg puzzle olarak adlandırılan,parçaları kolayca içeri yerleştirilip yukarı kaldırılabilen ahşap puzzle'ları tercih edin.3-10 parçalı olabilir.
2 yaşındaki çocuklara uygun puzzle'ların parçaları 3 büyük parça ile başlamalı ve çocuğun yaşı ilerledikçe parça sayısı yavaş yavaş artmalıdır.

Jumbo topuzlu yapbozlar çocuğunuzun parçaları daha kolay kavramasını sağlar, bu da motor onun becerilerini geliştirir.Her bir puzzle parçasını yerine doğru şekilde koyduğunda çocuğunuzun gözlerinde oluşan başarı hissini sizde farkedeceksiniz.Buna ilaveten  yapbozun göz, el ve görsel algılama becerilerini desteklemek için parçaların altındaki eşleşen resimleri barındırması gerekir.

Rakamlar, harfler, çiftlik hayvanları ve evcil hayvanlı yapbozlar başlangıç için uygundur.

2- 3 Yaş çocuklar için puzzle 

Bu yaşta çocuklar oyuncaklarında iyi bilinen nesneleri ve karakterleri görmek ister. puzzle seçiminde sevdikleri çizgi film karakterleri,müzik aletleri ve ulaşım araçlarının olduğu resimler mükemmel seçeneklerdir.
Seçilen puzzle'ları çocuğun tercih ve kişilikleri için uyarlamak, çocuğun bir yapbozdan aldığı  eğlenceli oyun zamanı  miktarını olumlu şekilde artırabilir.

Unutmayın 2-3 yaş çocuk gelişiminde en kritik dönemdir,bu dönemde çocuğun eğitimini oyun yoluyla desteklemek onların bedensel ve zihinsel olarak gelişimine tartışmasız katkı sağlayacaktır.
Bu yaş grubundaki çocuklar 8-20 parçalı puzzle'lar ile çalışmalı. 3 yaşındaki çocuklar için puzzle'lar daha küçük parçaları da kapsamalıdır,küçük puzzle parçaları iyi bir öğrenme aracıdır.
Onları zorlamaya devam etmeliyiz, ama bunaltmamak için de dikkatli olmalıyız. Sonuç olarak, çocuğunuz bir yapboz projesini tamamlamaya eğilimlidir ve kritik becerileri erken öğrenme sürecinde  özsaygı kazanmasını sağlar.

Ayrıca 2 ila 3 yaş çocuklar için 12 büyük parçadan oluşan floor puzzle olarak adlandırılan yer puzzle'larından edinebilirsiniz,çocuklarla zemin yapbozu yapmak onlara puzzle'ı sevdirmeye başlamanın en iyi yollarından biridir, ilk önce onlar için puzzle'ı siz yapın,sonra bittiğinde bir veya iki parçayı ayırın. Onlara eksik parçaların nereye gittiğini sorabilir ve parçaları geri koymalarına yardımcı olabilirsiniz.
                             puzzleteacher
3 yaşındayken, ahşap peg puzzle'ları (topuzlu iri parçalı puzzle) yapmaktan hala zevk alacaklardır. Ancak ince motor yetenekleri gelişmekte olduğu için  3-4 yaş arası karton yapbozları da yapabilmeliler. 3 yaşındaki çocuklar için yapabilecekleri en iyi yapbozlar daha büyük parçalara sahip olanlardır.Çocuk yaş aldıkça 24 parçaya kadar yapbozlara geçebilmeliler.
Örneğin 3 yaş çocuklar için  çeşitli markaların (Melissa&Doug'un) Spell puzzle dediğimiz harf puzzle'larından araştırabilirsiniz.Resimli de olduğu için harfleri yerleştirirken hem öğrenecek hem de eğlenecektir.Çocuğunuz  harf ve heceleme kavramını henüz anlamasa bile,hafleri,alfabeyi,sözcükleri tanıtmanın en iyi yollarından biri spell puzzle'lardır.

                                        çocuk puzzle

3 -5 Yaş çocuklar için puzzle 

Çocuğunuz büyüdükçe deneyimleri de artar. Şimdiye kadar parçaları serbestçe döndürmek veya birleştirmek için uğraşıyorlardı. Deneme yanılma kullanıyorlardı. çocuğun parçaları bilerek yanlış yerleştirmeye çalışması,yenilik aradığı,daha fazla parçaya ve daha karmaşık görsellere sahip puzzle'a geçebileceğinizin bir işaretidir.

Bu yaşta çocuklar daha önce iletişim kurdukları iyi bilinen nesneleri ve karakterleri puzzle temalarında görmekten hoşlanır. popüler masal ve çizgi film kahramanlarının bulunduğu puzzle'ların yanında  hayvanlar, araçlar gibi eğitici puzzle'lar onların ilgisini çekecektir.
Örneğin,bir kutuda farklı parça sayılarına sahip 4 temadan oluşan   4 x puzzle serisinden ürünler iyi bir başlangıç olacaktır.
Resimlerin içeriğini tanımlamayı kolaylaştıran konturlu resimlerİ  tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak,çocuk puzzle'larında resimler zorluk derecesini belirleyen en büyük etkendir.görsel üzerinde az sayıda öğeye sahip görüntüyle başlarsınız ve bir sonraki adıma geçiş eğlenceli ve hızlı olacaktır.
Kolaydan zora doğru planlı şekilde gidildiğinde başarmanın verdiği heyecan onu motive edecektir.


çocuklar için puzzle

4 yaşındaki çocuklar için puzzle'ın zorluk seviyelerinin tanıtılması önemlidir,böylece aktivitenin çekici ve tatmin edici olması sağlanır,bu yaş aralığına sahip  çocukların  20-40 parça ile başlamaları uygun olacaktır.
Ayrıca 4 yaş için 20-24  büyük parçalılar  da gayet uygundur,hatta daha çok pratik ve biraz kabiliyetle 60 parçaya kadar yapbozları tamamlayabilirler.

Çoğu 5 yaşındaki çocuk  24 maxi parçalı bir yer puzzle'ını (floor puzzle) biraz pratikle çok kolay yapabilmeli,eğer normal karton puzzle'ları yapmaya alışkınsa 100 parçaya kadar XXL formatında bir puzzle'ı da yapabilir. 5 yaşına yaklaştığımızda 30 +40 +50 +60 parçalı puzzle'lardan edinebilirsiniz.
6-8 yaş puzzle

6-8 Yaş çocuklar için puzzle 

Küçük yaşlardan itibaren puzzle birleştiren 6 yaşında çocuk bir çocuk yapboz oyunları için yeterli beceri ve tecrübe birikimine sahiptir,başarma potansiyeli,yapbozda parçaları doğru yere yerleştirme kabiliyetiyle belirginleşir.
Parça ayırımı yapmak,parçaları sıralamak bu yaş grubunda yaygındır. bu yaş grubundaki her çocuk problem çözmek için kendi benzersiz stratejisini geliştirir. Bunu şekle, renge ve / veya nesneye göre yapacaklardır.
Her zaman bir sonraki mücadeleyi arayan bu yaş grubundaki çocuklar, 260 parçaya kadar yapbozlarla çalışabilir, deneyimlerine bağlı olarak, bu sayı 500 parçaya kadar artabilir.

Memnuniyet kaynağı  her zaman doğru yapbozu seçmekte yatar,6 yaş ve üzeri çocuklar kendi beğenilerine dayalı puzzle görselleri seçmeye başlayacaklardır,seçtikleri  puzzle'ı bitirme süresi temanın detay ve ayrıntılarına en önemlisi onun kişişel yeteneklerine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Ebeveynler olarak  zorluk seviyesini değerlendirmek, her yaştan çocuklar için uygun bir puzzle oyunu bulmakta önemlidir,parça sayısı, parça büyüklüğü, her yapbozun ayrıntı derecesi ve hatta çocuğun tecrübesi bile, ilgi alanlarına uygun bir puzzle'ın birleştirilme başarısına katkıda bulunan faktörlerdir.

Küçük yaşlarda bultak tarzı oyuncaklar ilgisini çeken bir çocuk yaşı ilerledikçe puzzle'a olan ilgisini kaybedebilir, bu sizi endişelendirmesin,karton puzzle'lara her çocuk aynı oranda ilgi duymayabilir.
Çocuğunuzun gelişimindeki ilerleme ile ilgili endişeleriniz varsa çocuk doktoru ve pedagog ile görüşüp  bilgi ve tavsiye isteyin. 
Çocuğunuzun sağlık ve iyiliğinin bir öncelik olduğunu unutmayın ,onun becerileri üzerinden kendiniz tıbbi teşhiste bulunmayın.

''Çocuklarda yaşa göre puzzle seçimi,konusu ilginizi çektiyse,daha önceki yazılarım arasında yer alan  Çocuk Zihin Gelişiminde Yapbozun etkisi başlıklı makalemi inceleyebilirsiniz''

Son olarak yaş gruplarına bağlı olarak tavsiye edilen parça sayısı ve parça ölçüsü tablosu konuyu daha kolay kavramımızı sağlayacaktır.

Çocuklarda yaşa göre puzzle parça sayıları;
puzzle parça ölçüleri
Yaşa göre puzzle  parça büyüklükleri

  • 0-2    Yaş         2-3  parçalı puzzle'lar

  • 2-3    Yaş        5-12 parçalı puzzle'lar

  • 3-5    Yaş      15-60 parçalı puzzle'lar

  • 5-6    Yaş      40-100 parçalı puzzle'lar
  •  
  • 6-7    Yaş      60-200 parçalı puzzle'lar

  • 7-8    Yaş     100-500 parçalı puzzle'lar

  • 8-12  Yaş     500+     parçalı puzzle'lar

  

COMMENTS

BLOGGER
Ad

DUYURULAR,13,EDUCA ''Life'' 24.000,3,EDUCA WildLife 33.600,2,GUERNICA,15,İLK PUZZLE,7,İZ BIRAKANLAR,4,KARGO VE PAKETLEME,1,KAYIP PARÇA,2,MERAK ETTİKLERİNİZ,15,NEON PUZZLE,40,NOSTALJİK PUZZLE'LAR,19,PUZZLE AKSESUAR,2,PUZZLE HABER,198,PUZZLE PEDIA,10,PUZZLE VİTRİNİ,181,RAVENSBURGER 32000,2,SİZDEN GELENLER,98,TAMAMLANMIS PUZZLE,18,
ltr
item
Puzzle Teacher : Yaşa Göre Puzzle Seçimi
Yaşa Göre Puzzle Seçimi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgphmOYd1k0yekl6f_zjHuKmoSoLjezEY8O5vP18SYKMjonM2rU0SQf2cZSfa6XjhlPodNRt-rzt1mpJmFNreF4qWn7AMAsWCsW51ciNH75ie6XTdVSs_65qTKgyoxOLYIzJY413vrxM8jb/w640-h426/%25C3%25A7ocuklar+i%25C3%25A7in+puzzle+se%25C3%25A7imi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgphmOYd1k0yekl6f_zjHuKmoSoLjezEY8O5vP18SYKMjonM2rU0SQf2cZSfa6XjhlPodNRt-rzt1mpJmFNreF4qWn7AMAsWCsW51ciNH75ie6XTdVSs_65qTKgyoxOLYIzJY413vrxM8jb/s72-w640-c-h426/%25C3%25A7ocuklar+i%25C3%25A7in+puzzle+se%25C3%25A7imi.jpg
Puzzle Teacher
https://www.puzzleteacher.com/2019/08/yasa-gore-puzzle-secimi.html
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/2019/08/yasa-gore-puzzle-secimi.html
true
3289592439223607449
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Göster Devamını Oku Cevapla Cancel reply Delete By Home Sayfa POSTS Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilenler ETİKET Arşiv SEARCH Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content