Çocuk Zihin Gelişiminde Yapbozun Etkisi

Çocuk Zihin Gelişiminde Yapbozun Etkisi  puzzle yapmanın faydaları Muhtemelen duymuşsunuzdur.Yap-boz'un ,çocukların zihin ve bilişse...

Çocuk Zihin Gelişiminde Yapbozun Etkisi 

puzzle yapmanın faydaları

Muhtemelen duymuşsunuzdur.Yap-boz'un ,çocukların zihin ve bilişsel gelişimi için iyi geldiğini. Peki çocukların zihinsel gelişimine yardımcı olduğu kabul edilen puzzle yapmanın faydaları nelerdir?

Yap-boz & Puzzle ve bulmaca çözmenin yaşlılarda Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi ve mental azalmayı engellediği biliniyor.

Yazımızda yap-boz & Puzzle'ın, çocuk gelişimine katkıları 8 başlık altında uzman görüşleriyle anlatılıyor.

Neden puzzle değil de Yap-boz

Yetişkinlerin ellerinde "puzzle" olarak adlandırılan bu hobi,çocukların eline geçtiğinde birden Türkçe karşılığını buluyor "Yap-boz" oluyor.  :-)

Çocuklar doğaları gereği meraklıdır, deneyerek öğrenmeye  eğilimlidir. anlamak, öğrenmek için,yaptıklarının karşılığında ortaya çıkan durumu gözlemler durum böyle olunca çocukların önlerindeki yap-bozu tamamladıktan tekrar bozmalarını normal karşılamak lazım.

Yaşlara göre puzzle parça sayısı, yaşa göre puzzle seçimi ve çocuk puzzle'ları ile ilgili konuların yer aldığı detaylı makalemizde bu soruların cevaplarını bulabileceksiniz.  

Çocuklar için puzzle'ın Zihinsel Gelişime Katkıları Nelerdir?

Çevrelerindeki dünya

Psikologlar bir çocuğun etrafında dönen dünyayı manipule ederken ya da hareketlerde bulunurken  beyin gelişiminin önemli ölçüde etkilediğini tespit etmişler.Yapbozlar da bu önemli fırsatı sağlayan anahtar görevinde.Bir çocuk, çevresindekilerle oynamayı doğrudan öğrenir.
Benim çocuğum yapboz yapamıyor, acaba bir problemmi var endişelerini bir kenara bırakın.
her çocuğun yaşına ilgi alanına ve seviyesine göre puzzle'a ve diğer oyuncaklara tepkisi aynı olmayabilir.
Küçük yaşlardan itibaren bul tak tarzında oyuncaklarla oynayan çocuklar puzzle'a daha yatkın olmakta.

Daha büyük yaşlarda 3-6 yaş çocuklar için yaşa göre puzzle seçimi ve parça sayısı önemli olsada,puzzle satın alırken çocuğun ilgisini çeken bir görseli birlikte seçmeniz puzzle yaparken onu daha fazla motive edecektir

Puzzle ve El-göz koordinasyonu

Çocuklar yapboz parçalarını eline alıp kaldırdığında,döndürdüğünde,ters çevirdiğinde kısaca kurcaladığı zaman elleri ve gözleri arasındaki bağlantıyı öğreniyorlar.

Göz puzzle'ı görüyor,beyin gözlerin önüne getiriyor,hangi parçanın bulunması gerektiğini ve yerleştirilmesi gerektiğini,bir parçanın neye benzemesi gerektiğini beyin saptıyor.
Ve nihayetinde beyin-göz ve eller birlikte çalışarak doğru bir şekilde parçanın yerine konulmasını sağlıyor.

Puzzle ve İnce motor becerileri

El-göz koordinasyonunun başarısına benzer bir şekilde,yapbozlar,çocukların ince motor becerilerini geliştirmede çok iyi fırsattır."Yürüme" gibi kaba motor becerileriyle karıştırılmamalıdır.İnce motor becerileri,küçük özel hareketler gerektirir.

Bunu da puzzle sağlar.İnce motor becerileri, yazı yazma ve diğer küçük başarılar için gereklidir.

Puzzle ve kaba motor becerileri


Bebekler ve küçük çocuklar için kaba motor becerileri,geniş,büyük parçalı,kolay manipule edilebilen,istiflenebilen  puzzle küpleri ile gelişebilir.

Puzzle ve problem çözme

Problem çözme becerisi,değerli ve önemli bir beceridir.Bir çocuk,çeşitli puzzle parçaları ve figürlere bakarken,nereye uyabileceği veya uymayacağını çözmeye çalışır,bu aşamada  problem çözme yeteneği gelişir.

Sonuçta bir puzzle kandırmayla,dalavereyle çözülemez.Nihayetinde çocuklar kendi zekalarını kullanarak,mantıklı düşünerek,problemi nasıl çözeceklerini anlarlar.


Puzzle ve şekil tanıma

Genç çocukların hatta bebeklerin bile gelişiminde ,şekilleri tanıma ve ayırt etmeyi öğrenmek  çok önemlidir.Parçalar birleştirilmeden önce tanınabildiği ve ayırt edilebildiği sürece miniklerimize çok yardımcı olacaktır.Parçaların önce sıralanmasının fark edilmesi sağlanmalıdır.

Puzzle ve Hafıza

Basit yapbozlar ve diğer tip puzzlelar çocuğun hafıza gelişiminde önemli rol oynayabilir Örneğin. çocuk yapbozla uğraşırken, çeşitli renk,boyutlardaki parçaları anımsamaya gerek duyacak,parçaların şekilleri,renkleri beyinde çağrışım yaparak hatırlatacaktır.

Parça uymazsa eğer,çocuk,onu kenara koyacak fakat ihtiyaç duyduğunda o parçanın nereye koyması gerektiğini hatırlayacaktır.

Puzzle ve hedef belirleme,amaç saptama

Çocuk yap-bozla uğraşırken,daha etkili ve kolay yoldan çözmek için strateji geliştirecektir.
Önce kenar ve köşe parçalarını birleştirebilir,sonra parçaları kümeler halinde renk ve şekil gruplarına ayırabilir,bir sistem içersinde ilerleyebilir.Böylelikle daha büyük hedefler öncesinde,küçük hedeflerini başarmayı öğrenebilir.

California,Orange merkezli 1999 yılında kurulmuş olan Child Development Institute (Çocuk Gelişimi Enstitüsü)uzmanlarının değerlendirmelerinin yer aldığı,yapboz(puzzle)ve çoçukların zihinsel gelişimine etkilerinin neler olduğunu anlatan yukarıdaki yazımızın, orjinal içeriği korunarak tarafımdan dilimize çevrilmiştir.


www.puzzleteacher.com                                                  @ Puzzle Master 

COMMENTS

BLOGGER: 15
  1. Aslinda oğlum doğduğu günden beri evimizde puzzle masasi hic kapanmadi..Ilk zamanlar epey bir zorluk cekildi ama olsin oda zamanla alisti Simdi 3 yasinda ve ona aldigim puzzleri zevkle yapiyor :) Ve inanirmisiniz dikkat becerisi cok dahaiyi gelisti...

    YanıtlaSil
  2. anneleri her zaman takdir etmişimdir,anne olmak bir ayrıcalık...hele hele çocuğuna böyle harika bir hobiyi aşılayan anneyi daha çok takdir ederim...sizi gönülden tebrik ediyorum.Anne-oğul ilerde ortak çok daha güzellerini yaparsınız.inşalah...sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba kuzum iki buçuk yaşında çok parçalı Puzzle geçti ve 54 parçalı puzzle yapmaya başladı ve puzzle onda bir Tutku sanki sabah uyanır utanmaz anne beraber puzzle yapalım mı baba yemekten sonra puzzle yapalım mı diyor Evimiz tam bir puzzle cenneti farklı türlerde çok sayıda puzzle var ve puzzle kutularının arkasında yaş gruplarına göre önerilen ve beklenen parça sayısı 3-4 yaş grubuna 25 parça, 6-7 yaş grubuna 100 parça şuan 3,5 yaşında ve 104 parçalı puzzle yapabiliyor ve bunu sistemli bir şekilde yapıyor önce puzzle içeriğine göre gruplandırıyor sonra o gruplardan en sevdiklerinden başlayıp etap etap tamamlıyor ve defalarca hiç sıkılmadan oynayabiliyor böyle bir etkinliği böylesine severek ve Tutku’yla yapmasından çok mutluyuz tabiki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah evladiniza ve size ne güzel ilgilenmişsiniz bu kadar başarılı kuzunuzada başarılar diliyorum sizden bir şey rica edebilirmiyim eğer kullanmadiginiz puzzle varsa oğlum için bize gönderebilirsiniz rica etsek...

      Sil
  4. sevgili Sabriyecim,ne kadar güzel aktarmışsınız gözlemlerinizi.inanılmaz bir puzzlecı olacak kızımız...şimdiden bir hobi edinmiş görünüyor kendisine...bu aşkı onun içinde hep taze tutun...inşallah ilerde bir gün tekrar iletişim kurarız sizinle..

    YanıtlaSil
  5. Evet puzzle yapmanın gelişime cok fayda kattıgını düşünüyorum.oglumda tam bir puzzle ustası.şuana kadar yaptıgımız puzzle nin sayısını unuttum.şuan 10yaşında 5.sınıfta matematikde problem cözme yetenegi inanılmaz ve hafızası cok kuvvetli tabi bunun genetik bir yönüde var��en son 1000parcalı puzzle bitirdi.dün 300parcalı aldım şuan bitmiş vazıyette.ben cerceve yapıyorum bitirdigi puzzları.zeka gelişimi yanında sabırlı olmasını ,uzun süre konsentre olmasını ve cabalamasını ögreniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili puzzlesever annemiz,o kadar güzel ifade etmişsiniz ki benim üstüne söyleyecek sözüm kalmamış :))) yalnız inanılmaz bir çocuk yetiştiği kesin.1000 parçalıları bile rahatlıkla altından kalkıyorsa potansiyel puzzlecı olacak ilerde...çok mutlu oldum sizin de teşvik etmenize.

      Sil
  6. Benim oğlum teknolojik oyunlara çok düşkün aslında ben puzzle yapmayı çok sevdiğim için küçüklüğünden beri uğraşıyorum 5.5 yaşında 75 karayı falan çok rahat yapıyor bugün 100 luk alip onu deniycem inşallah oda benim gibi sever. Fakat nasıl arttırmalıyim bunu yanında hangi metaryallerle beslemeliyim çok fazla fikrim yok.

    YanıtlaSil
  7. sevgili puzzleseverim,öncelikle bir anne olarak sizi çok takdir ediyorum,her zaman söylerim:içinde hayvan sevgisi ve hobi sevgisi olan insandan zarar gelmez.bu anlamda çocuklarımıza en azından bir hobi aşılayabilirsek ileride yararını çok görürsünüz.puzzle seçerken mümkün mertebe birlikte inceleyin modelleri,en azından sevdiği kahramanların puzzlelarıyla başlasın.bu arada kırkpabuçun çok güzel kutu oyunları da var puzzle tarzında...onlara da bir bakın derim.:)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba oğlum 4.5 yaşında 2 yaşından bu yana küçük kucuk puzzlelarla başladık şuan da 6 yaş ve üstü puzzlelari yapıyor ve gün geçtikçe de ona basit geldiğini söylüyor..her gün puzzle yapıyor ve bu bizim için gerçekten de bir hobi oldu..

    YanıtlaSil
  9. sevgili takipçim,çok güzel bir uğraş gerçekten de. hele ki çocuklarımıza aşılamak,bir hobi kazandırmak biz ebeveynler için çok önemli,siz de bilinçli bir anne-baba olarak aynı yolda yürümeye devam :)))

    YanıtlaSil
  10. Merhaba benim oğlum 9 yaşında bugün ona 1000 parçalı puzzle aldım sizce ne kadar yararı olur özelikle derslerine ve yaşına uygun mu 1000 parça

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,Puzzle ile ilk tanışma 1000 parça ve 9 yaş için zorlayıcı olacaktır,ilk etapta 500 parça ve kendi seçimi olan görsellerle ilgilenmesi daha uygun....çocuğunuzun puzzle'a ilgisi varsa yenilerini yapmak isteyecektir.dikkat dağınıklığına ve odaklanma problemlerine faydası olacağından kuşkunuz olmasın.
      Ayrıca puzzle parçalarını tamamlayıp son parçayı koyarak ortaya çıkarttığı görsel onun için guru kaynağı olacaktır.😉
      Yaşa göre puzzle seçimi yazımı inceleyebilirsiniz ... https://www.puzzleteacher.com/2019/08/yasa-gore-puzzle-secimi.html

      Sil
  11. Merhabalar benim oğlum şu anda 4 yaşında 200 pazıl yapıyor ve hiç zorlanmadan 4,5 defa aynı yapmış olduğu pazıl tersten yapıyor

    YanıtlaSil
  12. merhabalar,çok etkilendim gerçekten. çok tebrik ederim oğlunuz zehir gibi şimdiden :) lütfen puzzle hobisi konusunda desteklemeye devam edin.

    YanıtlaSil
E-posta Abonemiz Olun, Her Ay Düzenlenen Hediye Puzzle Çekilişine Katılma Hakkı Kazanın..!!

Değerli Yorumlarınızla Yapacağınız Katkılarınız İçin Teşekkürler.

Ad

DUYURULAR,13,EDUCA ''Life'' 24.000,3,EDUCA WildLife 33.600,2,GUERNICA,15,İLK PUZZLE,7,İZ BIRAKANLAR,4,KARGO VE PAKETLEME,1,KAYIP PARÇA,2,MERAK ETTİKLERİNİZ,15,NEON PUZZLE,40,NOSTALJİK PUZZLE'LAR,19,PUZZLE AKSESUAR,2,PUZZLE HABER,198,PUZZLE PEDIA,10,PUZZLE VİTRİNİ,181,RAVENSBURGER 32000,2,SİZDEN GELENLER,98,TAMAMLANMIS PUZZLE,18,
ltr
item
Puzzle Teacher : Çocuk Zihin Gelişiminde Yapbozun Etkisi
Çocuk Zihin Gelişiminde Yapbozun Etkisi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbkGCGML0PM5_iWIsiz5mrjlyy8_c5zZYRTQ867mQ_zVl79_bFOQTPHGuDlZ3AucUTUTfjm54cJwDHRjVwtwXMNE0feDP2282cHKqYmphYTvmXMAYUAFiUTi2B8sGaQCQXd_DcEfjnTzFs/s1600/puzzle-block.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbkGCGML0PM5_iWIsiz5mrjlyy8_c5zZYRTQ867mQ_zVl79_bFOQTPHGuDlZ3AucUTUTfjm54cJwDHRjVwtwXMNE0feDP2282cHKqYmphYTvmXMAYUAFiUTi2B8sGaQCQXd_DcEfjnTzFs/s72-c/puzzle-block.jpg
Puzzle Teacher
https://www.puzzleteacher.com/2014/06/cocuk-zihin-gelisiminde-yapboz.html
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/2014/06/cocuk-zihin-gelisiminde-yapboz.html
true
3289592439223607449
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Göster Devamını Oku Cevapla Cancel reply Delete By Home Sayfa POSTS Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilenler ETİKET Arşiv SEARCH Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content