Ahşap Puzzle (Wooden Jigsaw Puzzle)

 Ahşap Puzzle Ve Puzzle Terminolojisi. Sevgili puzzle dostları, tam 25 yıl önce başlayan,içimdeki puzzle ateşini söndürmeden puzzle yapmay...

 Ahşap Puzzle Ve Puzzle Terminolojisi.

Sevgili puzzle dostları, tam 25 yıl önce başlayan,içimdeki puzzle ateşini söndürmeden puzzle yapmaya devam ediyorum.etrafımda bulunan arkadaşlarımı, beni bloğa yazdığım ilk yazımdan itibaren destekleyen sizleri de bu tutkumun içine katarak paylaşımlarımı hız kesmeden sürdürüyorum.

Düzenli olarak puzzle yapan, puzzle hobisine gönül veren arkadaşlarımın yeni çıkan puzzle modellerini merakla takip ettiğine eminim.
Peki hiç düşündünüz mü  ülkemizde satılan yerli yabancı puzzle markalarında model çeşitliliği yeterli mi..?

Sadece marka olarak düşünmeyelim,farklı ve özellikli puzzle'lar bakımından Türkiye'de model çeşitliliği var mı? 

Yerli yabancı haber grupları ve bültenler üzerinden puzzle'la ilgili yenilikleri çok uzun zamandır yakından takip etmekteyim, Global puzzle satış sitelerindeki marka ve model çeşitliliğini görüp hayran olmamak elde değil.


İnternette dolaşırken yurtdışındaki puzzle satış sitelerinde farklı özellikte bir puzzle gördüğünüz zaman, eminim sizlerin de benim gibi içiniz gidiyordur.

Bir süredir benim de aklımda bazı puzzle tasarımları ve daha önce denenmemiş projeler var,şimdilik hayata geçirelemeyecek kadar uzak olsa da belli olmaz bir bakmışız özgün bir puzzleteacher tasarımı ortaya çıkmış. :-)

Yerli puzzle üreticilerimizin puzzleseverlere yeni ürünler ve modeller kazandırmak için gösterdikleri gayreti ve özeni bazı distribütör firmalarda malesef göremiyoruz.

Ravensburger gibi ürün çeşitliliği ve kalitesi tartışılmaz bir markanın ülkemizde satılan kısıtlı modelleri distribütörlerin dayatmacı satış politikasının en güzel örneği.

Bununla birlikte puzzle dünyasında yerli markalarımızın yenilikçi çabalarını görmezden gelemeyiz sektörün tatlı rekabetinin sonuçları biz puzzle tutkunlarına yepyeni puzzle görselleri olarak yansıyor.herbirine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

whimsy
Wentworth(UK) Wooden Jigsaw Puzzle "Ahşap puzzle"

Puzzle çeşitlerini kabaca, karton puzzle ve ahşap puzzle olarak iki ana grupta toplarsak,
Ülkemizde karton puzzle modelleri çok yaygın olarak satın alınıp yapılıyor,peki aranızda
ahşap puzzle fanatikleri var mı?
Çok fazla karşımıza çıkmayan,hatta ülkemizde yok denecek kadar az modeli olan karton puzzle'ın atası ahşap puzzle (wooden jigsaw puzzle) hakkında neler biliyoruz?

Ahşap puzzle'ın tarihçesini biliyor muyuz?

Ahşap puzzle'lar,yurtdışında fanatik puzzleseverler tarafından el üstünde tutulmakta,ayrı bir ilgi gösterilmektedir.
Özellikle el işçiliği ile kesilen ahşap puzzle'lar(wooden jigsaw puzzle) koleksiyonerler tarafından çok tutulmaktadır.

ahşap puzzle
Ahşap puzzle (Wooden Jigsaw Puzzle)  "whimsy" parçaları

Ülkemizde daha çok çoçuklar için eğitici oyuncaklar kategorisinde ahşap puzzle adıyla satılan ahşap oyuncak (wooden toys) tarzı çocuk puzzle'larını şimdilik konumuzun dışında tutuyorum.


Magic Toys firmasının getirdiği bir dönem ülkemizde "Wooden  jigsaw Puzzle" etiketiyle 1000 parça olarak satışı yapılan ahşap puzzle'ların elde kalmış modelleri zaman zaman kırtasiyelerde oyuncakçılarda karşımıza çıksa da, tek tip "grid" kesim tarzıyla kontraplak üzeri yüzey kaplamasıyla gerçek ahşap puzzle deneyimi yaşatmaktan çok uzak kalıyor.

Ahşap puzzle üretiminde kaliteli,ürün çeşitliğiyle yurt dışında bir çok ünlü firma mevcut Artifact,BCB,GoAnywhere
,Heirloom,Liberty,Michele Wilson,Wentworth, en çok bilinenleri bu firmaların puzzle'larında eğlenceli "whimsy" parçaları da mevcut.

Geçmiş dönemde çok ince kıl testeresi ve el işçiliği kullanılarak yapılan ahşap puzzle'lar, üzerinde çalışılan desenin zorluk derecesine parça kesimlerine göre fiyatlandırılıyordu. Sonuç olarak ahşap puzzle elit kesime hitabeden zengin oyuncağı olarak biliniyordu.

Teknolojinin gelişmesiyle kusursuz lazer kesim ahşap puzzle modelleri seri olarak üretiliyor olsa da, ahşap puzzle'ların karton puzzle'lar kadar göz önünde olmamasının en büyük sebebi yüksek fiyat etiketleri.
Artifact puzzle (USA)  Ahşap puzzle parçaları

Şimdi ben size çok daha farklı bir konudan bahsetmek istiyorum: Hepimiz bir şekilde karton puzzle yapıyoruz.

Karton puzzle'larda kullanılan bıçak kesimlerini klasik kesim ve fantastik kesim olarak ayırıyoruz. 

Parçaları ise yataylar,uzunlar,şişmanlar,ikili eşliler, vb.. isimlendiriyoruz,peki puzzle için bir puzzle terminolojisi var mıdır?

Biz kendi ülkemizde doğru dürüst ahşap puzzle çeşidi bulamıyorken,yurtdışında ahşap puzzle parçaları için bir sözlük bile var.

Konumuza İngilterede kullanılan puzzle terimlerinin yer aldığı yazımızla buradan devam edelim.

Ayrıca ahşap puzzle'lar hakkında sizlerin düşüncelerini de öğrenmek isterim,konuyla ilgili yorumlarınızı burada benimle paylaşırsanız  bu vesileyle ahşap puzzle içerikli bana gelen sorulara da cevap vermiş, merak eden diğer arkadaşlarımızı da aydınlatmış oluruz.

www.puzzleteacher.com                                                    @ Puzzle Master

COMMENTS

BLOGGER: 5
  1. Sevgili "Bir Dost" rumuzlu arkadaşımız,bana iletişim bölümünden özel olarak ulaşabilirseniz,yorumunuz hakkında birşey iletmek istiyorum mümkünse.

    YanıtlaSil
  2. Ahşap puzzle'lar kesinlikle çok daha güzel. Ben Krntkl adında bir markanın ahşap puzzle'larını görmüştüm, hayran kalmamak elde değil. Ama maalesef ülkemizde çok bulunmuyor. Keşke yerli üreticilerimiz de bu konuya bir el atsalar :) Puzzle terimleri sözlüğü kavramı ilginç geldi doğrusu. Merakla bekliyorum bir sonraki yazınızı. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Çiğdem hanım,yazımızın devamı iki bölüm halinde gelecek.Yerli üreticilerimiz sesimizi duyacaklardır,inanıyorum..Yakında yeni bir ahşap puzzle markası ülkemize geliyor...bakalım bize ne gibi sürprizler getirecek?

      Sil
  3. daha önce hiç ahşap puzzle görmedim ve yapmadım merakla ahşap puzzle incelemesi yapmanızı bekliyoruz puzleteacher

    YanıtlaSil
  4. sevgili Beatris (çok güzel rumuz bu arada!) hoşgeldiniz..Ahşap puzzlelar Türkiye stoklarına girmek üzere.Eli kulağında.Bendeniz de büyük bir merakla bekliyorum.Emin olun daha raflara düşmeden hemen temin edip bir tanıtım yazısı hazırlayacağım. sevgiler...

    YanıtlaSil
E-posta Abonemiz Olun, Her Ay Düzenlenen Hediye Puzzle Çekilişine Katılma Hakkı Kazanın..!!

Değerli Yorumlarınızla Yapacağınız Katkılarınız İçin Teşekkürler.

Ad

DUYURULAR,13,EDUCA ''Life'' 24.000,3,EDUCA WildLife 33.600,2,GUERNICA,15,İLK PUZZLE,7,İZ BIRAKANLAR,4,KARGO VE PAKETLEME,1,KAYIP PARÇA,2,MERAK ETTİKLERİNİZ,15,NEON PUZZLE,40,NOSTALJİK PUZZLE'LAR,19,PUZZLE AKSESUAR,2,PUZZLE HABER,198,PUZZLE PEDIA,10,PUZZLE VİTRİNİ,181,RAVENSBURGER 32000,2,SİZDEN GELENLER,98,TAMAMLANMIS PUZZLE,18,
ltr
item
Puzzle Teacher : Ahşap Puzzle (Wooden Jigsaw Puzzle)
Ahşap Puzzle (Wooden Jigsaw Puzzle)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-wRqNxl-hX5czAbSZHk67Q6aot4BaIiZLmjvd4hBvKuNSwMBXv7O-kvB7qa4ZkEkmUgq3J4NHTqImrgZ8-9kzsCPezkg-_M2pMHMrC3hKmpzkgRu6P_SIzIpeshIWCJiIOJ3b5Hz-Fi6_/s1600/wooden_puzzle_playing_cards.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-wRqNxl-hX5czAbSZHk67Q6aot4BaIiZLmjvd4hBvKuNSwMBXv7O-kvB7qa4ZkEkmUgq3J4NHTqImrgZ8-9kzsCPezkg-_M2pMHMrC3hKmpzkgRu6P_SIzIpeshIWCJiIOJ3b5Hz-Fi6_/s72-c/wooden_puzzle_playing_cards.jpg
Puzzle Teacher
https://www.puzzleteacher.com/2014/10/ahsap-puzzle-wooden-jigsaw-puzzle.html
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/2014/10/ahsap-puzzle-wooden-jigsaw-puzzle.html
true
3289592439223607449
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Göster Devamını Oku Cevapla Cancel reply Delete By Home Sayfa POSTS Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilenler ETİKET Arşiv SEARCH Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content