Trablusgarp Cephesi ''Kalpaklı Atatürk'' 1000 Parça

Trablusgarp Cephesi ''Kalpaklı Atatürk'' 1000 Parça-iskenders puzzle, foto puzzle

Foto Puzzle 1000 Parça

Trablusgarp Cephesi ''Kalpaklı Atatürk'' 1000 Parça

Sevgili puzzleseverler ,Türkiye Puzzle Günleri Etkinliğimizi Cumhuriyetin 100.yıl şerefine bu yıl 29 Ekim 2023 pazar günü saat tam 19.23'de başlattık.
Bu anlamlı açılıştan sonra puzzledaşlarımızla beraber eğlencemiz başlamış oldu.

Ben de bu tatlı yoğunlukta 10 Kasım Ata'mızı anma gününde farklı bir Atatürk teması paylaşmak istedim.Bundan bir önceki yazımda İskenders puzzle (Gold Puzzle) firmasının ricam üzerine hazırlayıp gönderdiği çarpıcı iki Atatürk görselinden ilkini paylaşmıştım.  Heyecanla tamamladığım diğer model Atatürk'ün 1000 parça kalpaklı pozu.

''Kurtuluş savaşı döneminde komutanların taktıkları kalpaklar o dönemin önemli  baskın simgelerinden biri olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün de takmış olduğu ay-yıldızlı kalpaklar, ulusal etkinliklerin de vazgeçilmezlerinden biridir''

Atatürk,kendi kendine istişare etmeyi severdi, odasına kapanır fikirlerini mırıldanırken bu kalpak da sessizce ona eşlik eder, onun sırlarını dinlerdi.
Kalpak, bir kıyafetin tamamlayıcı unsuru olmasından ziyade, bir ulusun baş kaldırışının ortak değeridir. o dönem verilen milli mücadeleyi temsil eder.
Mustafa Kemal Paşa Kalpaklı Atatürk

 ABD'de yayınlanan Time dergisinin 4.sayısında Fransız gazeteciye çektirmiş olduğu meşhur kalpaklı fotoğrafı bulunuyordu.

Bu fotoğraf da İzmit'de kadınlara seçme ve seçilme hakkını vereceğini söylediği zaman çekilmişti.Tüm dünyanın yakından takip ettiği tek ve değişmez önderimiz 4 yıl arayla Time dergisine iki kez kapak oldu.

Atatürk'ün hayatında İzmit çok önemli bir yer tutuyor. Nitekim İzmit'te bulunan Kasr-ı Hümayun binasında  Cumhuriyeti ilan etmeden 9 ay önce cumhuriyeti ilan edeceğini ulusal basına aktarmış. ve ne üzücüdür ki hayatının son basın toplantısını da bu binada yapmış

Atatürk Trablusgarp Savaşı

Atatürk (Evi) Müzesi

Atatürk'ün kalpağından yola çıkarak  bazı hikayeler anlatmak istiyorum. 2020 yılında Kocaeli'nde açılan Atatürk evini duymuşsunuzdur.

Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi olarak adlandırılan  evde 400'den fazla eser bulunmakta. Peki Atatürk'ün bu hatıraları bu eserleri nasıl buraya gelmiş? işte  duygu dolu satırlara tanık olacağınız hikaye burada başlıyor.

Bu eserleri koruyan, gözeten, günümüze ulaşmasını sağlayan Atatürk tarafından evlat edinilmiş manevi kızı Sabiha Gökçen'in manevi oğlu Eriş Ülger'in  de ilginç bir hikayesi var arkadaşlar.

Anıtkabir'in 1953 yılında inşa edilmesinden sonra Atatürk'ün naaşı Etnografya müzesinden kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledilmişti.

O dönem bir Türk çocuğu seçilerek tüm Türk gençliği adına kürsüde Gençliğe Hitabeyi okuması planlanıyor ve bir yarışma düzenleniyor.

Ve yarışma sonucunda o dönem 12 yaşında olan Eriş Ülger seçiliyor. İşte o çocuk  o kadar çoşkulu okuyor ki hitabeyi, Sabiha Gökçen çok duygulanıyor ve Eriş Ülger'i evlat ediniyor.

Sabiha Gökçen, vefat edene dek Eriş Ülger'e hem annelik yapmış hem yoldaş olmuş, eğitim hayatında hep destek vermiş ve bu baba yadigarı eserleri de oğluna aktarmış. Eriş Ülger zaman zaman bu eserleri gezici olarak sergilemiş ve bazı görüşmeler sonucunda Kocaeli'nde son mekanına yerleştirmiş.

İşte yıllarca kullandığı siyah kalpak da bu müze evde bulunuyor. Ayrıca Atatürk'ün hayatına dokunmuş kadınlar, annesi Zübeyde Hanımın gözlüğü, kızı Sabiha Gökçene ait kişisel eşyalar da bulunuyor. Müzede Atatürk'ün kızına hediye ettiği Fransız parfümü de var.

Sabiha Gökçen bu parfümü kullanmaya kıyamamış açmadan şişesiyle saklamış. Müzede telvesi hala içinde olan Atatürkün son kahvesi diye bilinen fincan da sergilenmekte, fincanın hikayesi kaynaklarda şöyle geçiyor:

Atatürk ve Kahve Fincanı;

7 Eylül 1938 günü Prof. Dr. Fiessinger, Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ü muayene ettikten sonra kendisine şöyle der:

“Görüyorum ki, önerilerimi pek dikkate almıyorsunuz. Oysa sıhhatiniz her şeyden önemli. Sigarayı azaltmış olmanız çok memnuniyet verici, ancak yanında lütfen kahve içmeyin. Şu anda sizin için bir fincan kahve bir kadeh alkolden daha tehlikeli. Lütfen kahve içme alışkanlığından vazgeçelim.”

"Tamam Doktor, siz nasıl istiyorsanız öyle yapalım. Ama son kahvemi birlikte içmeyi teklif ediyorum size.”

“Emriniz olur.”

Biraz sonra kahveler gelir, biri şekerli diğer şekersizdir. Gazi, Doktor’la sohbet ederek kahvesini içer ve bu kahve Atatürk’ün hayata veda etmeden önce içtiği son kahvedir.

Doktor saraydan ayrıldıktan hemen sonra manevi kızı Sabiha Gökçen Hanım, nöbetçi doktordan izin alarak Paşa’nın odasına girer. Gazi, onu görür görmez hemen yanına çağırır.

“Gel Sabiha, gel çocuk. Sana bir sır vereceğim.”

“Emredin efendim.”

“Şu masanın üstündeki kahve fincanını görüyor musun?”

“Evet, efendim.”

“İşte o benim içtiğim son kahve… Profesör Fiessinger kahve içmemi kati surette yasakladı.”

Daha sonra Sabiha Gökçen masanın üstünde duran ve Atatürk’e ait olan kahve fincanını alarak odadan çıkar. Babasının hediye ettiği parfümü kullanmaya kıyamayan Sabiha Gökçen,tam 65 yıl boyunca bu kahve fincanını telvesiyle birlikte sakladı ve vefat etmeden önce manevi oğluna armağan etti.

Time Atatürk Kapak

İşte fotoğrafını gördüğünüz telvesi üzerindeki bu kahve fincanı, Atatürk’ün içtiği son kahvenin fincanıdır.

Bu arada çok ilginç bir dip bilgi: Sabiha Gökçen'e "Gökçen" soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verilmiştir. 

Foto puzzle Gold puzzle Atatürk

COMMENTS

BLOGGER
Ad

DUYURULAR,13,EDUCA ''Life'' 24.000,3,EDUCA WildLife 33.600,2,GUERNICA,15,İLK PUZZLE,7,İZ BIRAKANLAR,4,KARGO VE PAKETLEME,1,KAYIP PARÇA,2,MERAK ETTİKLERİNİZ,15,NEON PUZZLE,40,NOSTALJİK PUZZLE'LAR,19,PUZZLE AKSESUAR,2,PUZZLE HABER,199,PUZZLE PEDIA,10,PUZZLE VİTRİNİ,182,RAVENSBURGER 32000,2,SİZDEN GELENLER,98,TAMAMLANMIS PUZZLE,18,
ltr
item
Puzzle Teacher : Trablusgarp Cephesi ''Kalpaklı Atatürk'' 1000 Parça
Trablusgarp Cephesi ''Kalpaklı Atatürk'' 1000 Parça
Trablusgarp Cephesi ''Kalpaklı Atatürk'' 1000 Parça-iskenders puzzle, foto puzzle
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9vak4XMbHnsh-1e69u7AOhk5dWOzEmLVt1JoFQ1e2V1Ate8ICt2D5_-44JMlVxgBAH6tbIHow0YRTi8PCzjBb3jtOMjnzcYPMcO0ju4TbmilyR_sRXqCbvdB7KeP02xFOthUOONtnoRAlEcAArLLsqXlrm5tkzvQCFxbWmBT_b2Bhr8KB1PVoQ1qgOnbH/w640-h458/Atat%C3%BCrk-kalpak.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9vak4XMbHnsh-1e69u7AOhk5dWOzEmLVt1JoFQ1e2V1Ate8ICt2D5_-44JMlVxgBAH6tbIHow0YRTi8PCzjBb3jtOMjnzcYPMcO0ju4TbmilyR_sRXqCbvdB7KeP02xFOthUOONtnoRAlEcAArLLsqXlrm5tkzvQCFxbWmBT_b2Bhr8KB1PVoQ1qgOnbH/s72-w640-c-h458/Atat%C3%BCrk-kalpak.jpg
Puzzle Teacher
https://www.puzzleteacher.com/2023/11/trablusgarp-cephesi-kalpakl-ataturk.html
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/
https://www.puzzleteacher.com/2023/11/trablusgarp-cephesi-kalpakl-ataturk.html
true
3289592439223607449
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Göster Devamını Oku Cevapla Cevabı İptal Et Sil By Home Sayfa POSTS Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilenler ETİKET Arşiv SEARCH Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Back Home Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content